"PÅ GJENGRODDE STIER".

Leder for denne gruppa er Nils Johan Undrum (mob. 901 44 706)

Et av de mest populære og spennende arrangementer Eidsberg Historielag står for, er "på gjengrodde stier". Dette har vært ett årlig arrangement siden 1993. Dette er et vellykket tiltak som samler folk til et sosialt og hyggelig lag med historisk undertone. Underveis på turene blir det fortalt mange historier og skjebner som det er verd å ta vare på for ettertiden.

Kulturminneåret 2009.

Kulturminneåret 2009 skulle også markeres i Eidsberg kommune.

Eidsberg kommune og historielaget la derfor opp et program sammen.

Slitu ble valgt som årets kulturminne 2009 og ble historielagets arrangement "På gjenngrodde stier". Thor Nilsen (Slitu-gutt og formann i hovedutvalget for kultur i Eidsberg kommune) ble vår mann. Han lagde et hefte om turen, så deltageren også kunne lese om alle severdighetene på Slitu.

Dagen begynte med friluftsgudstjeneste på Tenor kirkeruin, været var fint, så det møtte opp mange der.

Det var satt opp buss fra Slitu stasjon, som ble åpnet i 1882 og var til tider en av de mest trafikkerte stasjonene på Østre linje. Bussen ble full, og mange måtte kjøre etter med biler.

Thor Nilsen guidet oss videre forbi "Slitu gården", som ble et sentralt punkt i området, da den sto ferdig i 1915. Vi kjørte vidre innom viking graver, gårder og plasser med hver sin spesielle historie. Sltus første telefonsentral og Slitu vannverk, og mye, mye mere.

Vi besøkte stedet på Morstong, en gammel ekserserplass, hvor den siste henrettelsen i Østfold fant sted i 1829. Det var to forbrytere (Hans og Tarald), som ble halshugget og hodene satt på staker til skrekk og advarsel!

På klubbhuset på idrettsbanen hadde vi en kaffepause.

Ca 80stk. deltok på turen og fikk en minnnerik omvisning på Slitu denne søndagen!

På gjengrodde stier i Askim og Eidsberg 2010

Søndag 26. september 2010 møtte ca. 70 turgåere opp ved Skytterhuset på Maseng i Askim for å delta på Askim Turlag og Eidsberg historielags tur på tvers av kommunegrensene.

Turen var forhåndsannonsert som "starten på en kommunesammenslåing".

Turen ble ledet av initiativtagerne fra Askim Turlag ved Arne Kristian Garseg og Henrik Authen og Nils Johan Undrum og Kjell Ulfsby fra Eidsberg historielag.

Første stopp var husmannsplassen Holshytta som ligger under Hol nordre. Denne plassen var i bruk siste halvdel av 1700-tallet, og bare brønnen var igjen.

Videre gikk turen inn i Eidsberg, til Burås øvre og nedre, som ligger under Torkelsrud. Neste stopp var Kongseng eller Kongen, en husmannsplass under Kampenes på tidlig 1700-tall, og her bodde det folk til ut i 1890-årene.

Lengst nord i skogen på Torkelsrud på delet mot Askim kom vi til plassen Tattafin. Dette er en gammel plass, og den første husmannen på Torkelsrud, Anders Andersen, holdt til her.

Dermed var vi halvveis i marsjen, og rasten var lagt til utsikten fra toppen av Torkelsrudåsen. Her kunne vi bivåne store deler av vårt fylke, fra Sarpsborg i sør til Moss i nord. Eidsbergs ordfører Knut J. Herland, som er eier av Torkelsrud gård, var med oss på turen. Han fortalte litt om gårdens historie og orientere om de forskjellige utsiktspunktene.

Vi fortsatte så vandringen nordover i skogen på Vete, helt oppe ved delet mot Lunder, og kom vi til plassene Knatterud, Grønlund og Lauvås. Lauvås lå fint til på den forhøyning, og nå er det bare utedoen som står igjen. Olaf Løvaas f. 1895 var siste eier på plassen.

Så kom vi til plassen Stubbestad (under Lunder). Der var det spor etter et steingjerde, og dørhella var det eneste som var igjen av stua. Siste kjente beboere her er enka Marte Amundsdatter fra Rakkestad.

Siste stopp var Finnsrud, en husmannsplass under Katralen. På 1800-tallet pleide husmannsfolkene i grenda, også på Eidsbergsida, og samles her til fest.

Ved hver av husmannsplassene satte Eidsberg historielag ned navnskilt.

Takk til Askim Turlag og Eidsberg historielag for flott initiativ og vel gjennomført arrangement.

"På gjengrodde stier" har besøkt mange interessante plasser og steder i Eidsberg kommune som Svarverud, Dal Gård, Haugerud/Hedemarken, Langs Glomma, Salmondrud, Sameia, Torperkroken, Østre Hærland, Kulevannsaga, Sletner, plasser i Garsegskogen, Hedemarken og Dalsveien i Hærland, Torkilsrud og grensene mot Askim. Det er også arrangert tur sammen med Indre Østfold Turistforening.