2011

I PEER GYNTS RIKE 2011

Eidsberg Historielags tur til Gålå og Peer Gyntspelet skulle bli en minnerik opplevelse. Turen gikk fra Mysen en solrik morgen tirsdag den 09.08 med buss. 45 deltagere, strålende morgenfriske med håp om noen opplevelsesrike dager. Vår sjåfør Øystein som er fra Eidsberg skulle bringe oss til Gålå trygt og behagelig, og vi ble ikke skuffet.

i peer gynts rike

Første stopp var ved Eidsvoll Verk hvor vi på forhånd hadde bestilt omvisning i Eidsvollbygningen, opprinnelig reist rundt 1770 av brukseier Carsten Anker for seg og sin hustru Hedvig og deres sykelige datter Annette. Et herskapelig hus på 2000 kvadratmeter boligflate som skulle huse tre personer og deres tjenerskap. Eidsvollbygningens historie i vår tid er snarere knyttet til Grunnloven av 1814 som ble forfattet og undertegnet i dette hus.

En dyktig og engasjert omviser tok oss med tilbake i husets historie, arkitektur, fordums eiere og tiden rundt 1814 på en måte som fikk historiens personer til virkelig å leve for oss.

Solen skinte og varmet. Vi fikk tid til å nyte de vakre omgivelser og en kopp kaffe i Wergelands hus innen vi fortsatte turen mot jettegrytene "Helvete" i Espedalen.

Underveis fikk vi sanne denne sommerens lunefulle værskiftninger. Det skyet til og regnet høljet ned. Imidlertid satt vi tørt og behagelig i bussen, gode og mette etter en velsmakende lunsj på Rudshøgda.

Vel framme ved "Helvete" var værgudene igjen på vår side. Litt medbragte forfriskninger ble fortært før vi begynte nedstigningen til Nord-Europas største jettegryter. Noe av det villeste du kan oppleve i norsk natur. Her fikk vi se hvordan vann og naturkrefter gjennom tusener av år har arbeidet og formet selve grunnfjellet der. Stedets eier ga oss en innføring om omgivelsene, jettegrytene og opprinnelsen til navnet "Helvete". Alt krydret med lun humor ikledd Espedølens dialekt.

Målet for dagen var Dalseter Høyfjellshotell som viste seg å ligge i naturskjønne omgivelser øverst i fjellbygda Espedalen. Flott utsikt utover dalen og inn i Jotunheimen. Vi ble tatt vel imot av stedets personlige eiere i 3dje generasjon. Det var godt å komme fram, få hvilt seg og spist en velsmakende middag før vi stupte til sengs etter en opplevelserik dag med bra vær i tillegg.

Neste dag , etter frokost , fikk vi en 4 timers bussrundtur med lokalguide i Peer Gynts rike. Guiden viste seg å være hotellets seniorsjef, Erik Gilleboe. Han medvirket i høyeste grad til at omvisningen ble mer enn å oppleve naturen rundt Skåby, Kvikne, Sødorp og Vinstra. Han viste seg å være et oppkomme av lune historier som kalte på smil og latter. Vi stoppet bl.a.ved Sødorp kapell hvor det er reist en minnestein over Per Gynt eller Peder Olsen Hage som var forbildet for Henrik Ibsens "Peer Gynt". Vi kjørte også forbi Hågå gård hvor den originale Per bodde. Turen gikk videre over turens høyeste punkt Krøkla som ligger 1000 m. over havet. Her tok vi en stopp med medbragt kaffe og kjeks. Flott utsikt mot Jotunheimen og Rondane. Videre gikk turen i praktfullt fjellterreng mot Kvamsfjellet.

Kvelden denne onsdagen var viet "Peer Gynt-spelet" ved Gålåvatnet. Vi hadde kledd oss godt da vi visste at det kunne bli kaldt. Det skyet til utover kvelden og noen regndråper dalte, men våte ble vi ikke. Spelet overgikk våre forventninger. Kort og godt en enestående opplevelse. Utrolige skuespillerprestasjoner.

Turen tilbake til hotellet fikk vi med fullmånen til følge. Natten gikk over til frost.

Torsdag var hjemreisedag etter frokost. Vi tok turen innom Norsk Vegmuseum ved Hunderfossen. Her var det så mye å se og oppleve at vi hadde trengt mange timer, men et inntrykk av vegens historie, både med mennesker som lagde dem og reiste på dem fikk vi. Et virkelig enestående museum.

Reisen gikk videre mot Rudshøgda for lunsj. Der satte vi av såpass med tid at den som ville kunne gå langs Prestvegen mot Prøyssenstua. Sola skinte og det var varmt og godt å spasere. Plassen framstår i dag som en romantsik idyll.

Deretter gikk turen tilbake til Mysen etter noen flotte dager med Eidsberg Historielag som vertskap. Det gledet vertskapet at deltagerne ser fram til en ny tur i 2012.

i peer gynts rike

Unni Gangnæs
Fotos ved Arvid Kolstad.


Torsdagsklubben på besøk på Mustorp 9.juni hos Ingerid og Erling.

Det ble en formiddag deltagerne vil huske lenge. Erling Mustorp ønsket oss velkommen, og han fortalte gårdens historie etter1868, da hans oldefar Iver Olsen kjøpte gården for 6500 spesiedaler. Iver tok da navnet Mustorp for seg og sin familie.

Gården Mustorp har en unik vegetasjon som omfatter både eik, lønn og lind, men også mange andre tresorter. Lind kan bli tusen år! I alleen som fører fram til gården, har det siste lindetreet sin spesielle historie. Vær og vind har knekket stammen som nå er ca. 5-6 m høg. Men når våren kommer våkner treet til liv og lauvet kommer smått om sen. Det spesielle er at stammen er innhullet.

Og at faren som smågutt hadde firt seg ned innvendig i stammen. Det samme hadde Erling prøvd på da han var guttunge

 

Vi var samlet på stabburet, hvor vegger og gulv i alle tre etasjer var fylt av gjenstander han hadde samlet. Erling viste oss smørkinne, melkeså, brødnu julekakenu. Gamle lamper og telefoner. Av mangletre har han en hel samling, større og mindre til hvert sitt bruk. Alt som skulle til for å karde spinne og veve.

Hestesko store og små, spikret opp på veggen. Seler—Arbedsseler og stasseler og dombjellekrans. Både sag og issaks for isskjæring var å finne. Forsjellige harver og ploger osv.

Erling er en dyktig forteller, uten manus, fortalte han om gården Mustorp, om årstall og enkeltheter knyttet til livet langt bakover i tid, men også i nyere tid.

mustorp gård  mustorp gård

Etter omvisningen på stabburet ble vi invitert inn i stuene hvor Ingrid ventet med varm kaffe og hjemme bakst. Foruten mat og drikke ble det tid til gode historier og sang med Ingerid ved pianoet.

17 mai 17.Mai på Folkenborg Museum

Etterkommere etter Thea Foss besøkte Folkenborg Museum på 17.mai

Etterkommere,oldebarn og tippoldebarn av Thea og Andrew Foss fra Takoma i USA, besøkte Folkenborg 17 mai. Her fotografert foran støtta over Haakon Haakonson .Absolutt vår! Konsert 12 mai på låven Folkenborg museum.

Rundtur i museet med sang i hver etasje ved Indre Østfold Kammerkor v/dirigent Dag Janson. Eidsberg bygdekor v/dirigent Toril Skaug Gaasland. Marit Gorseth fortalte eventyr og historier.

indre østfold kammerkor  indre østfold kammerkor
Indre Østfold Kammerkor synger på rundtur i museumsbygget.            ndre Østfold Kammerkor V/Dirigent DagJansson.


indre østfold kammerkor  indre østfold kammerkor
Eidsberg bygdekor synger på øvre låven. dirigent Toril Skaug Gaasland.    Marit Gorseth forteller folkeeventyr og historier.Nå er nybygget (Låven) på Folkenborg museum endelig tatt i bruk!

Folkenborg museum har fått sitt nye praktbygg, og den 29. april ble det høytidlig åpnet! Den gamle låven fra Kirkeby i Hærland er blitt forvandlet til et spennende utstillings og kontorlokale, fordelt på flere etasjer. Nå håper jeg virkelig at nærmiljøet vet å bruke dette, sa Direktør for Østfoldmuseene Gunn Mona Ekornes under åpningsfesten. Hun beskriver låven på Folkenborg som ett av de spenstigste museumsprosjektene i Østfold de siste årene, og roser Bjørn Høie m/flere for utrettelig innsats.

Men under åpningsfesten fikk også Thor Høitomt mye ros for stor tålmodighet og evnen til langsiktig innsats. Thor Høitomt selv dro gjennom historien fra 60-tallet og fram til nå. På 70-tallet håpet Folkenborg entusiastene å kuppe til seg Norsk Landbruksmuseum og dermed få et nytt storbygg. Siden ble planene justert ned, og flere forslag verserte. Huset ble mindre og dyrere for hver gang. Kirkebylåven i Hærland skulle rives, for å få plass til ny vei. Vi fikk låven, men det ble aldri bygd noen ny vei, fremholdt Høitomt.

nybygget på folkenborg  nybygget på folkenborg

I 2004 satte ordfører Knut J. Herland endelig ned det første spadestikk. Det dyreste spadestikk jeg noen gang har tatt. Men det er vel anvendte penger, mener ordføreren.

Hvorfor det skulle gå enda 7år, skyldes til dels manglende finansiering. Og blant annet grunnmuren som ble for liten i forhold til låvebygningen som den skulle settes oppå.

Men nå står låven ferdig, og innvendig er det ikke så mye av den gamle bygningen, bortsett fra gamle stolper og avstivere. Bygningen inneholder store flater der det planlegges en rekke utstillinger og aktiviteter. Låvebroen har en svært viktig funksjon med å få store gjenstander på plass i øverste etasje.

nybygget på folkenborg  nybygget på folkenborg

Både bidragsytere, entreprenører, håndverkere, Eidsberg Historielag, ansatte og representanter for Østfoldmuseene og Fylkeskommunen var møtt frem til åpningen. Det ble servert deilige snitter og marsipankake før snorene ble klippet. Ordfører Knut Herland og Thr Høitomt klippet over snoren sammen. En rekke gaver ble også overrakt, den mest spesielle kom fra sponsor Eidsberg Gjensidige, og er et tuntre av eik. Ikke uventet har Gjensidige også sponset sprinkel anlegget.


Vårmøte Eidsberg historielag 6. april - Tilhørerene fikk en nyttig repetisjon.

Det møtte ca 50 tilhørere på temakvelden i nybygget på Folkenborg. Endelig har vi fått tatt i bruk de fine lyse lokalene i låven.

 

Per Kristian Skulberg målbant tilhørerne denne onsdags kvelden. Temaet for foredraget var det begivenhetsrike året 1814. Riksforsamlingen på Eidsvoll og Grunnloven sto sentralt, men Skullberg konsentrerte seg i stor grad ved lokale begivenheter samme år.

I sitt foredrag kom han inn på en rekke forhold i tilknytting til 1814- begivenhetene. Og han dvelte ved arven etter opplysningspolitikernes arbeid, som han sa

La oss se hva vi har av arv fra Riksforsamlingens beslutninger, og minnet om at Norge har Europas eldste grunnlov. Han siterte samtidig tesen om at ved lov skal landet bygges, og ikke ved ulov ødes.

Spesielt betegnet foredragsholderen 1700 tallet som en spennende periode.

I foredraget som var ledsaget av lysbilder, kom Skullberg inn på en rekke navn som spilte sentrale roller, både før, under og etter 17. mai 1814.

Det gjaldt fremfor alt Cristian Fredrik, og selvsagt trakk han fram Jacop Nicolai Wilse som ble sogneprest i Spydeberg og senere også sogneprest i Eidsberg.

Wilse kjempet for bedre folkeopplysning, og hans kamp for eget universitet resulterte i at Norge fikk sitt universitet i 1811.

Temakvelden på Folkenborg ga en nyttig repetisjon i norsk historie. I sitt foredrag berørte imidlertid Per Kristian Skullberg en rekknteressante begivenheter som en ikke uten videre er å finne i en vanelig historiebok

 

Formann Unni Gangnæs takket hjertelig ved å overrekke Skullberg et eksemplar av Mysenleksikon.

Som seg hør og bør ved Eidsberg historielags møter ble det servert kringle og kaffe. Og utlodding med mange fine gevinster. Det ble en riktig trivelig kveld.

Eidsberg Historielags Årsmøte 2011 ble avviklet i nybygget Kirkebylåven på Folkenborg Museum torsdag 24.mars. Frammøtet ble det største laget har opplevet på mange år. Nærmere 60 medlemmer benket seg i foajeen.

Årsmøtesakene ble greitt avviklet og fortalte om et aktivt år 2010 med 90-årsjubileet i november som det store høydepunkt hvor 102 gjester feiret Østfolds eldste historielag.

I 2010 hadde laget ikke klart å finne en styreleder. Styret fungerte derfor som et arbeidsutvalg gjennom hele året. Takket være et godt samarbeid klarte man likevel å løse alle oppgavene på en god måte. Årsberetningen var det beste eksempel på dette.

Valgene gikk raskt unna denne gangen da alle i styret tok gjenvalg. Unni Gangnæs ble ny leder for 2 år med Odd Bredholt som nestleder.

Eva Tveter

Dagens kåsør var Eva Tveter som fortalte om husmannsjenta Thea Christiansen fra Mosen under gården Lundeby i Hærland og som gift ble kjent som Thea Foss. Hun giftet seg med Andreas Olsen Fossen fra Skirfoss under Nordre Opsal i Rødenes. De emigrerte begge til USA og slo seg til slutt ned i byen Tacoma i det daværende Washington Territory.

Sammen skapte de eventyret om en robåt som ble til en hel flåte, Foss Maritime Company. En nærmest utrolig historie om to mennesker som gjennom hardt arbeid klarte å skape en forretningsdrift det går gjetord om i USA den dag i dag.Thea Foss ble på en måte selve sinnbildet på dette forretningseventyret og ble omtalt som Mother Foss av sin samtid.

Eva Tveter har opprettet kontakt med etterkommerne av Thea og Andrew Foss og besøkt dem i Tacoma. Noen av oldebarna kommer til Eidsberg den 14. mai og skal noen dager bo på Mosen i Hærland hos Lasse Strand som eier stedet i dag.

Det planlegges å gjøre litt stas på familien i de dager de skal tilbringe i Eidsberg.

En komité er i full gang med forberedelsene.

Eva Tveters kåseri ble ledsaget av bilder som lot oss bli kjent med historien og familien på en særdeles informativ og levende måte

Etter kåseriet ble det servert kaffe og kaker. De fremmøtte fikk deretter en omvisning på nybygget med museumsbestyrer Bjørn Høie som veileder.

Styrets egen fotograf, Arvid Kolstad viste avslutningsvis flotte bilder av et særdeles aktivt arbeidsår 2010 for historielaget.

U.G