2007

På gjenngrodde stier med Eidsberg historielag.

På leting etter gamle spor i kulturlandskapet i skogen på Garseg og Sletner. Regnet hadde pøset ned hele dagen, så det var en liten flokk som dro av sted. Været klarnet opp i løpet av turen, og vi som var med fikk en fin og lærerik kveld i skogen. Torer Garseg og Kjell Underum var veivisere denne kvelden og fortalte mange historier underveis. Denne gang besøkte vi 4 gamle boplasser. De var fra ca. 1850 tallet. Her var det nå grodd til med stor skog, hvor vi fant røyser etter hus, brønn og potetkjeller. Vi fant også rester etter et gammelt hjemmebrentapparat og en bryggepanne. Vi merket fire plasser: Buret eller Burestua som den ble kalt. Senere flytt til Frydenlund i Askim. Vollen "Vøl"n. Hanneborg og Garseghytta. Det var laget treskilt som ble slått ned, Så dette også blir å finne i mange år framover. I tillegg til dette blir de også merket og kommer inn på digitalt kartverk. På plassen Buret slo vi oss ned og spiste nisten vår, helt utrolig "oppholdsvær".

   

Eidsberg Historielag på tur til Stiklestad hvor vi så spelet om Olav Heilage. Foruten spelet opplevde vi også middelaldermarked, og vandreteateret "Gård i mellom" pluss mange andre aktiviteter. Sigtsing i Tronheim med omvisning på Ringved museum fikk vi også med oss. På hjemturen var vi på bergstadvandring på Røros


Andre aktiviteter

Eidsberg historielag feiret årets kulturminnedag, ved å foreslå Bøndernes hus i Hærland som årets kulturminne. Dagen ble feiret over 90 forskjellige steder i Norge og tema for dagen var:
Forsamlingshus, –bedehus og ungdomshus- til glede å besvær. Bøndernes hus i Hærland er 75 år i år, og er tegnet av arkitekt Mons Løvfall. Det er et hus som det ikke er forandret noe på. Og som nå i høyeste grad trenger oppussing. Dette er et hus som mange husker i mils omkrets, og som vi valgte som årets kulturminne. Det ble en fin kveld med ca. 70 framøtte. De fikk høre fylkeskonservator Bråten, som hadde mye pent å si om huset. Arne Sandem fortalte humorristisk om hvordan det var på huset i gamle dager

Så var det allsang. Tale ved ordfører Knut j. Herland og jubileums beretning ved Odd Ivar Dybvik. Tilslutt spilte Veterankorpset noen stykker for oss.

 

Eidsberg historielags høstmøte på fjøstrevet på Folkenborg onsdag 24. oktober 2007

var om prinsesse Kristina, datter av Håkon Håkonsson, som levde på 1200 tallet. mag.art. Per Hernæs holdt et spennende og lærerikt lysbildeforedrag. Datteren til Håkon Håkonsson, som i dag er best kjent som Kristina av Tunsberg, fikk en skjebne som er unik i Norgeshistorien. 24 år gammel ble hun gift med broren til kongen av Castilla i Spania. Historien bak og rundt giftermålet viste seg å være en spennende intrige i det europeiske aristokratiet på midten av1200-tallet. Dessuten er historien om hvordan hennes grav ble oppdaget en ren detektivfortelling i seg selv. Dette og mye mer, bl.a lysbilder ble vist på Folkenborg. Det var ca 70 som møtte til en trivelig kveld.